DC: Slovensko - Portugalsko 1:0 po úvodnej dvojhre, Kližan zdolal Eliasa

14.09.2012 Celý región

Bratislava 14. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti vyhrávajú po úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Portugalskom 1:0. O prvý bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa na tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC postaral Martin Kližan, ktorý v pozícii slovenskej jednotky zdolal portugalskú dvojku Gastaa Eliasa za 3:07 h v štyroch setoch 3:6, 6:2, 7:6 (4) a 6:2. V druhom singli nastúpili proti sebe slovenská dvojka Lukáš Lacko a portugalská jednotka Joao Sousa.
Kližanovi nevyšiel úvod zápasu s Eliasom, keď v druhom geme stratil vlastné podanie a Portugalčan sa po potvrdení brejku ujal vedenia 3:0. Elias držal s osemfinalistom US Open krok v dlhých výmenách od základnej čiary, predviedol viacero víťazných bekhendových longlajnov a prvý set sa stal jeho korisťou. V druhom dejstve Kližan pridal na agresivite, od stavu 2:2 uhral štyri gemy v rade a získal ho jasne vo svoj prospech. Chlieb sa lámal v treťom dejstve, v ktorom viedol Elias po brejku v siedmom geme 5:3 a v deviatom geme mal pri podaní Kližana k dispozícii setbal. Zverenec trénera Karola Kučeru ho však odvrátil, vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Kližan sa dostal na koňa, hneď na začiatku štvrtého setu súpera brejkol a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a odplatil súperovi prehru z juniorských čias z turnaja kategórie futures na portugalskom harde.
Slovenskí daviscupoví reprezentanti majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali deblisti Michal Mertiňák s Filipom Poláškom. Dva portugalské body získal Rui Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Frederico Gil. Dvaja najskúsenejší portugalskí hráči do Bratislavy nepricestovali pre zranenie.

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:
Slovensko - Portugalsko 1:0 po úvodnej dvojhre
Martin Kližan - Gastao Elias 3:6, 6:2, 7:6 (4), 6:2, nasleduje Lukáš Lacko - Joao Sousa
sobota: 14.00: Filip Polášek, Michal Mertińák - J. Sousa, Elias
nedeľa: 14.00: Kližan - J. Sousa, Lacko - Elias.
 

Vyberte región